• Home
  • Posvojitev živali

Posvojitev živali iz zavetišča Mačji dol

Posvojitve v zavetišču Mačji dol so zaradi nemotenega poteka oskrbe živali možne po predhodnem telefonskem dogovoru. Že v telefonskem razgovoru z vodjo zavetišča boste seznanjeni z osnovnimi pogoji za posvojitev živali, ki vključujejo podpis posvojitvene pogodbe. Pred posvojitvijo živali si vzemite čas in dobro premislite. Odločate se namreč za novega družinskega člana, ki bo z vami lahko delil tudi 15 ali celo več let življenja.

Imate dovolj časa za žival? Dovolj prostora? Ste se posvetovali z vsemi člani družine? Z lastnikom stanovanja, v katerem stanujete? Je vaša okolica varna za živali ali vam »mucke vedno ukradejo«, »vedno izginejo neznano kam« ali nesrečno končajo na bližnji cesti? Ste pomislili na stroške veterinarskih storitev in kvalitetne prehrane? Se zavedate, da je ljubka kosmata kepica živo bitje, ki pušča dlako, včasih uniči kakšno rožo, zavese, popraska kos pohištva, lahko zboli in je potrebno poskrbeti zanjo z zdravljenjem? V novem domu se lahko vsaj nekaj dni in noči glasno pritožuje nad spremembo ali se skriva, preden se začne počutiti domače. Z njo se bo potrebno ukvarjati, ji posvetiti svojo pozornost, za njo čistiti mačje stranišče (ki bo kljub temu občasno smrdelo) in poskrbeti za varstvo v času, ko boste na dopustu. 

V primeru, da ste zgoraj našteto že dobro premislili, sledi izbira prave živali. Ne odločite se samo na osnovi fotografij, temveč povprašajte skrbnika o značajskih lastnostih muce in razmislite, če je prava za vas. V primeru, da bo muca večino dneva preživela sama, vam predlagamo posvojitev dveh muckov. Si želite bolj umirjeno žival? Razmislite o posvojitvi odrasle živali. Pred posvojitvijo preverite, ali imate vse nujne potrebščine za mucka. Mednje sodijo kvalitetna hrana, posodice za hrano, mačji WC in pesek, transportni boks, pripomočki za nego in igrala.

Mucki iz Mačjega dola so bili večinoma zavrženi že kot mladiči, najdeni bolni, (namerno) poškodovani... za vsakega od njih želimo najti najbolj primernega in odgovornega lastnika, zato si pridržujemo pravice za zavrnitev posvojitve. Pri posvojitvi mladičev, ki so pred posvojitvijo še premladi ali kakorkoli fizično še ne dovolj pripravljeni na poseg sterilizacije ali kastracije, se posvojitelji s pogodbo zavežejo, da bodo poskrbeli za poseg v dogovorjenem roku na lastne stroške. 

Prispevek za zavetišče: oskrba živali v zavetišču in dodatni veterinarski stroški (drugo cepljenje, odprava parazitov, razna zdravljenja, dodatki k prehrani za odpornost in vitalnost...) so v veliki meri breme društva Žverca. Zato pričakujemo od posvojiteljev prispevek, ki bo pomagal, da bomo lahko še naprej kvalitetno skrbeli za mačje najdenčke, da bodo zdravi in zadovoljni počakali še druge posvojitelje, tako kot je vaš izbranček počakal vas. Odločitev o višini prispevka prepuščamo posvojiteljem, ki s tako pomočjo pokažejo, da cenijo naše delo in nam želijo pomagati, da bi z njim nadaljevali.

Pred prihodom in odločitvijo si preberite še nasvete za skrb za mačko po posvojitvi. Prosimo vas, da se pred prihodom v zavetišče vedno najavite, tudi če ste se že dogovorili za posvojitev. V zavetišču lahko pride do nepredvidenih situacij, zaradi katerih je osebje zavetišča lahko odsotno ali na terenu. Pred prihodom zato pokličite na 040 21 88 61, da ne boste hodili zaman. 

Posvojitev odrasle živali

Veliko živali v zavetišču je že odraslih in tudi te potrebujejo nove domove. Za posvojitev pa niso čisto nič manj primerne kot mladiči. Zakaj je morda še bolje posvojiti odraslo žival? 

Continue Reading

Žival ni darilo!

Ko pride čas obdarovanj, pa naj bo to za rojstni dan, božič ali novo leto, smo lahko hitro v dilemi, kaj otroku kupiti za darilo. V takih primerih lahko ob pogledu na majhega zajčka, morskega prašička, pisano papigo, prisrčnega kužka ali muca pomislite, da bi prav ta lahko predstavljal lepo darilo.

Ste prepričani, da gre za pametno odločitev?

Continue Reading