Splošni napotki ob najdbi živali

V primeru, da najdete brezdomno, zavrženo ali izgubljeno žival je najbolj pomembno je, da žival najprej spravite na varno! Pri zelo mladih živalih je življenjskega pomena tudi to, da pridejo na toplo.

Potem pa se v različnih občinah postopek razlikuje, vendar se je povsod najbolje obrniti na najbližjo veterinarsko kliniko, izven delovnih ur lahko pokličete dežurnega veterinarja lahko pa se tudi obrnete po pomoč ali nasvet na vam najbližje društvo s področja pomoči živalim, v času, ko so dosegljiva na telefonski številki. Sledeči koraki pa so odvisni od stanja živali, prisotnosti čipa in možnosti namestitve.

Splošna navodila za ravnanje ob najdbi živali v Sloveniji so podrobneje opisana v nadaljevanju.

Continue Reading

Postopek v občinah Škofja Loka, Železniki in Gorenja vas

Kaj storiti, ko najdete zapuščeno žival v občini Škofja Loka, Železniki ali v Gorenji vasi?

Žival najprej spravite na varno. Ne puščajte je na mestu najdbe, saj je velika verjetnost, da bo ob vaši kasnejši reakciji zanjo že prepozno oz. je tam ne bo več. Če gre za zelo mlado žival, je pomembno, da jo hitro spravite na toplo.

Na območju Škofje Loke, občine Železniki in občine Gorenja vas je prvi korak, da:

- v primeru najdbe mačke kontaktirate naše zavetišče Mačji dol, telefon 040 21 88 61.

- v primeru najdbe drugih živali kontaktirate Center za obveščanje na 112.

 

Continue Reading

Seznam zavetišč za živali

Izgubo živali ali najdbo zapuščene živali je potrebno prijaviti zavetišču za zapuščene živali, ki je pristojno za občino, v kateri ste našli žival. Ta podatek (s telefonsko številko) dobite na Centru za obveščanje (112) ali na policiji (113). Za pomoč lahko prosite tudi lokalno društvo za pomoč živalim.

Seznam zavetišč za živali v Sloveniji najdete spodaj. 

Continue Reading

Ste izgubili hišnega ljubljenčka?

Ste zgubili ali našli domačo žival? Pošljite nam točen opis (izgled, starost, velikost, posebni znaki, ovratnice, itd) in fotografijo živali na naš email naslov ter opišite, kje in kdaj ste žival izgubili / našli. Ne pozabite dodati tudi kontakta, na katerega se najditelji / lastniki lahko obrnejo. Živali, ki so pogrešane, so objavljene na naši Facebook strani, kjer so podatki tudi dnevno ažurirani. Obvestilo o živali, izgubljeni na Gorenjskem, objavite tudi na Radio Sora in na Radiu Kranj. 

Napotke o tem, kako ravnati, če ste izgubili žival, si lahko preberete spodaj. 

Continue Reading