Splošni napotki za oskrbo domače mačke

Preden prinesete novega družinskega člana v svoj dom, mu pripravite vse potrebno, da se bo pri vas počutil dobro. Osnovne stvari, ki jih potrebuje mačka, ki živi v hiši, so: kvalitetna hrana, mačje stranišče, ležišče (če to ne bo samo v postelji in na kavču), in voda. Za boljše počutje in rekreacijo so potrebne tudi kakšne igračke, skrivališča in praskalnik, kjer bo lahko pretegnil svoje krempeljce. Mačke rade splezajo na višje kotičke v stanovanju, zato razmislite, če imate možnost, da jim omogočite opazovanje okolice s kakšne visoke omare ali police.

Prvih nekaj dni po prihodu ali vsaj kakšen dan (odvisno od sproščenosti živali) je bolje, da je nova mačka v omejenem prostoru, kjer ima mir in vse potrebno za bivanje. V tem prostoru jo lepo mirno crkljajte in ogovarjajte, da se vas navadi. Lahko ji ponudite tudi kakšen priboljšek, da se čim bolje počuti in ugotovi, da ji pri vas ne bo hudega. Šele, ko je tam popolnoma sproščena, jo poskusite spustiti še v druge prostore hiše. Nikakor pa še ne ven. Zelo je potrebno paziti, da maček, ki je na novo pri hiši, ne pobegne skozi kakšna priprta vrata ali okno iz hiše. Verjetnost, da ga ne bo nazaj, je v takem primeru velika, še posebej pri bolj plahih živalih. Potrebno se je zavedati, da je vsaka mačka drugačna po karakterju in da je potrebno nekaj potrpljenja in energije vložiti v privajanje živalice na novo družinsko življenje. Ne prehitevajte dogodkov, saj je teh nekaj začetnih dni ali tednov po prihodu živali k vam lahko zelo pomembnih za kasnejše večletno zadovoljno sobivanje.

Continue Reading

Kako novega mucka predstaviti vašemu ljubljenčku?

Eno od mnogih zmotnih prepričanj o mačkah pravi, da je najboljši način predstavitve novega mucka vašemu dosedanjemu mucku tak, da se ju takoj združi in jima da čas, da se zmenita sama. Takojšnja združitev živali na tak način je uspešna le v zelo redkih primerih, veliko večja verjetnost je, da boste s s tem povzročili velik stres pri živali, morda pa se bo vse skupaj končalo tudi s poškodbami. Združitev živali na tak način se lahko konča s pretepom, v primerih, ko na tak način poskušate združevati psa in mačko, pa lahko celo s smrtjo. Takim in drugačnim problemom se da z lahkoto izogniti, le upoštevati morate nekaj osnovnih pravil.

Continue Reading