Kako novega mucka predstaviti vašemu ljubljenčku?

Eno od mnogih zmotnih prepričanj o mačkah pravi, da je najboljši način predstavitve novega mucka vašemu dosedanjemu mucku tak, da se ju takoj združi in jima da čas, da se zmenita sama. Takojšnja združitev živali na tak način je uspešna le v zelo redkih primerih, veliko večja verjetnost je, da boste s s tem povzročili velik stres pri živali, morda pa se bo vse skupaj končalo tudi s poškodbami. Združitev živali na tak način se lahko konča s pretepom, v primerih, ko na tak način poskušate združevati psa in mačko, pa lahko celo s smrtjo. Takim in drugačnim problemom se da z lahkoto izogniti, le upoštevati morate nekaj osnovnih pravil.

Prihod nove živali v vaš dom je lahko kar zahteven projekt. Četudi je za posvojitev nove živali razlog to, da bo vaš ljubljenec imel družbo (po recimo smrti ene od vaših živali) je zelo velika verjetnost, da vaša trenutna žival ne bo sprejela novega prišleka z »odprtimi tačkami« Nekatere mačke/psi imajo zelo umirjen temperament in take živali bodo prišleke zelo dobro sprejele, še posebej, če je novi kosmatinec mlajši ali bolj podrejene narave. Kljub temu je iz varnostnih razlogov živali treba v vsakem primeru predstaviti počasi. Previdni moramo biti vse do takrat, ko postane jasno, da sta živali povsem sprejeli ena drugo. Sledeči nasveti in navodila so zbrana skupaj na osnovi izkušenj številnih ljudi iz različnih situacij. Upamo, da vam bodo pomagali ob prihodu nove živali v vaš dom in da bo le-ta minil s kar čim naj stresa in nervoze pri novem in pri obstoječih hišnih ljubljenčih, ter seveda tudi pri vas.

Prvo pomembno opozorilo: Večina mačk bo prišleka sprejela ob zadovoljivi količini danega časa potrpežljivosti in razumevanja z vaše strani. Kljub temu se lahko zgodi, da se novi ljubljenček ne bo navadil na novo okolje ali pa ga domača mačka nikakor ne bo sprejela. Lahko, da je vaša mačka preveč teritorialna ali pa morda novi ljubljenec (kljub temu, da je zelo prijazen do ljudi) ne prenaša družbe drugih mačk ali psov. V primeru, da se to zgodi, morate razmisliti o vrnitvi novega ljubljenčka oz. o iskanju novega doma zanj. Če tega ne boste storili se lahko zgodi, da bodo vse vaše živali ves čas nezadovoljne, pod stresom in posledično se lahko pri njih razvijejo tudi razno razni problemi v obnašanju. Ko boste žival vrnili v zavetišče/ društvu/ ljudem, od katerih ste ga posvojili, nujno povejte kakšna je žival in kakšna je bila vaša izkušnja. Te informacije bodo prišle prav pri iskanju primernega doma za to žival.

V tem članku se bomo najprej posvetili problemom in rešitvam v situaciji, ko domači mački predstavljamo novo mačko.

KOLIKO MAČK BO PRI HIŠI?

Število mačk v posameznem domu je odvisno od osebnosti mačk, od prostora, ki ga imate na voljo in od vaših zmožnosti ohranjanja čistoče v hiši.

Mačke, celo tiste najbolj družabne, imajo rade svoj osebni prostor, ki je samo njihov. Prevečk mačk v enem domu bo zato pri živalih povzročilo stres in posledično bodo mačke (in vi) slabe volje, morda bo prišlo celo do pojava raznih bolezni ali motenj v obnašanju. Verjetno ste vsi že slišali za t.i. zbiratelje živali- gre za ljudi, ki imajo doma preveč mačk/psov in premalo prostora zanje. Preveliko število živali lahko za enega človeka kaj hitro postane prevelik zalogaj in v takih primerih ljudje ne morej sporti čistiti za živalmi, ne zmorejo plačevati stroškov hrane in veterinarskih storitev za živali. Kot zelo ohlapno merilo lahko velja, da je povprečno velika slovenska hiša primerna za domovanje 2-3h mačk, brez da bi v njej prišlo do prenaseljenosti.

Število živali, ki vam bodo delale družbo, naj bo torej vedno primerno prostoru, ki ga imate na voljo, vašim zmožnostim za primerno skrb za živali ter seveda od posameznih mačjih karakterjev.
 
Mačji karakterji

Za razliko od psov se mačke z evolucijo niso razvile v krdelne živali in številne mačke so povsem zadovoljne, če so edine kosmatinke v hiši. Verjetnost, da bo mačka dobro sprejela novega mačjega kolega je odvisno predvsem od njene osebnosti. Ločimo ekstrovertirane, samozavestne mačke, pri katerih lahko pričakujemo manj problemov pri sprejemanju novega prišleka. Prav tako bo s tako mačko manj problemov tudi v primerih, ko je ona tista, ki prihaja v novo družino. V vsakem primeru zna biti s takimi mačkami manj problemov, ker se bo prijazno obnašala do drugih živali, neodvisno od situacije in se tudi lažje privadila na spremembe v okolju, saj se bo neznancu približala z radovednostjo namesto z nezaupanjem in ljubosumnostjo. Na drugi strani pa bodo mirne, intorvertirane mačke vedno zelo previdne ob srečanju z drugimi mačkami in se jih bodo bale. Take mačke bodo do prišlekov bolj agresivne in jih ne bodo takoj sprejele v svoj dom. Ob kratkih načrtovanih in nadzorovanih srečanjih lahko ob prepričevanju in podkupovanju s hrano traja tudi več tednov, preden bo vaša muca pridobila dovolj zaupanja, da bo lahko shajala in živela v istem prostoru z novo mačko. Pri nekaterih mačkah pa se lahko zgodi, da preprosto ne bodo tolerirale drugih mačk na svojem teritoriju in ga bodo vedno branile s silo, ne glede na to, kako se boste trudili to preprečiti. V takih primerih je popolnoma nesmiselno siliti mačke, da bi se razumele in živele skupaj- vsi mačji člani družine bodo namreč stalno nesrečni, sitni in v hiši bo konstantno vojno polje. Nikoli na silo ne združujte mačk, niti ne kaznujte živali, če se med seboj ne razumejo. Raje poskusite žival razumeti- kako bi se počutili vi, če bi vam nekdo v stanovanje pripeljal novega sostanovalca, brez da bi se prej posvetoval z vami. Poleg tega pa vam ta človek že na prvi pogled ne bi bil všeč? Saj veste, da ne bi šlo.

Opisali smo oba možne ekstrema, kar se tiče mačjih isebnosti, v praksi pa večina mačk spada v zlato sredino. V primerih, ko so vpletene take mačke se lahko zgodi, da se vaša mačka in novi muc ne bosta postala prijatelja, vendar se bosta tolerirala in živela skupaj v premirju. Morda bo prišlo do redkih kratkih stikov ob srečanjih med vrat, itd... Taki mački se bosta večino časa tolerirali ali ignorirali, če le ne bo situacij, kjer bi med seboj tekmovali za hrano ali ležišče.

Spet v drugih primerih se med mačkami spletejo močne prijateljske vezi in take živali se potem skupaj igrajo, počivajo, umivajo, jedo.

Ena od pogostih zmot o mačkah, ki krožijo med ljudmi, je, da bo v novem domu bolje sprejeta žival nasprotnega spola od vaše mačke. Če imate doma samca, naj bi ta torej lažje sprejel samico in obratno. Če sta vpleteni živali steriliziani/kastrirani, spol skoraj ne igra vloge pri tem, kako bosta mački shajali med seboj. Naslednja zmota govori o tem, kako bo vaša mačka lažje sprejela v svoj dom mačjega mladiča kot starejšo mačko, saj naj bi mladiči predstavljali manjšo grožnjo že tam stanujočim mačkam. To ni nujno res in rezultat je ponovno odvisen od osebnosti vpletenih mačk. Mladič oz. razigran mačji pubertetnik lahko predstavlja prevelik zalogaj za starejšo mačko, saj bo preveč živ in igriv, da bi predstavljal primerno družbo umirjeni odrasli mački. Z malo vloženega truda in potrpljenja bo vaša mačka (razen v redkih izjemah) sprejela novo mačko, ne glede na njeno starost. S poznavanjem mačjega obnašanja in pravilnim postopanjem pri združevanju mačk pa lahko celoten postopek spoznavanja mačkam močno olajšamo.

Odločitev, kako se bo mačka razumela z ostalimi, bo vedno v »njenih tačkah«, vendar sama predstavitev prišleka lahko močno pripomore k temu, kakšen bo začetek zgodbe in posledično tudi potek. V primeru hitrega in neuspešnega združevanja živali bo reševanje vzorcev obnašanja med mački veliko težje in dolgotrajnejše, kot bi bilo v primeru, da bi se spoznavanje začelo pod nadzorom in ne na silo.